Глас са Цера

Часопис за духовни и национални препород

Задужбинар и добротвор Слободан Ћосић

Слободан Ћосић је рођен 1933. године у селу Руњани код Лознице. Задојен националним поносом, слушајући предање о славним прецима, а осетивши беду и јад комунизма као младић емигрира у Италију, а након тога одлази у Аустралију обећану земљу за сиромашне и прогнане. Осуђен је од стране комунистичког режима на дугогодишњу затворску казну од дванаест година.
Вредан, упоран и Богом надарен почиње нов живот. Тешко зарађен новац није трошио на леп и луксузан живот већ је сећајући се сиротиње у родном крају почео да шаље помоћ родбини. Оплемењен добротом и љубављу за друге редовно учествује у акцијама наше заједнице у Аустралији. Нарочито његова хуманитарна делатност се повећава почетком деведесетих година када српски народ захвата ратни сукоб у Хрватској и Босни.
Хиљаде долара, шлепери хране, одела за борце, ратну сирочад и сиротињу шаље из далеке Аустралије. Друга област рада његове племените душе је помоћ црквама и манастирима.
Велики број цркава и манастира је осетио његову помоћ, навешћемо само неке: Високи Дечани, Милешева, Тврдош, Ћелије, Раваница, Грачаница, Троноша, Крка, Цетиње, итд. Обилату помоћ шаље за богослове и богословије, као и помоћ манастирима у Русији, нарочито Дивјеву.
Пре три године враћа се у родни крај у Србију. Сада финансира изградњу храма Св. цара Николаја у Духовно-националном центру у Јошеви, као и градњу пратећих објеката у овом центру. Има две кћерке: Анку и Снежану. Својим великим радом Слободан Ћосић је стао у ред највећих задужбинара и добротвора у целом српству.

ПАНТЕЛИЈА ПЕТРОВИЋ

22. јула 2012. - Posted by | Број 28, Историја

Нема коментара.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: